
Jak wyczyścić głowicę maszyny do waty bezpośrednio na stoisku - gazowa maszyna do waty cukrowej
Wyobraź sobie… piękny, słoneczny dzień, tłumy spacerowiczów, dobry obrót i utarg i nagle dostajesz telefon (albo sam tego doświadczasz) - coś nie działa, nie chce lecieć tak jak wcześniej, tylko dużo wolniej, słabiej… w ogóle? Los lubi płatać figle, można się na to jednak przygotować! Sprawdźmy zatem, jak wyczyścić głowicę maszyny do waty cukrowej podczas pracy na stoisku!
Jak często należy czyścić głowicę maszyny do waty cukrowej?
Oczywiste jest, że głowicę do waty cukrowej należy czyścić. W zależności od intensywności użytkowania, a także doświadczenia samego wat-mistrza robimy to częściej bądź rzadziej, należy jednak pamiętać, że lepiej zapobiegać zawczasu niż później borykać się z problemem takim, jak ten opisany powyżej. Jeśli jednak jest już za późno i zator głowicy zdarzył się w trakcie pracy - nie trać nadziei i nie kończ jeszcze pracy! Ten artykuł będzie dla ciebie bardzo pomocny i za niecałe pół godzinki będziesz mógł wrócić do swoich klientów!
Uwaga - artykuł ten jest pomocny tylko przy maszynach gazowych, nie polecamy i nie bierzemy ŻADNEJ odpowiedzialności za stosowanie tej metody przy maszynie elektrycznej, zaraz dowiesz się, dlaczego stanowczo odradzamy tę metodę dla tego rodzaju maszyn!
Czyszczenie głowicy w warunkach “polowych”
Ok, zaczynamy zabawę.
Do udrożnienia głowicy niezbędna będzie woda (czysta, bez żadnych dodatków smakowych).
W pierwszej kolejności należy wlać wodę bezpośrednio do głowicy - lej śmiało, nadmiar wyleci bokiem (dlatego nie wolno tego stosować w maszynie elektrycznej, woda wewnątrz tej maszyny to ogromne niebezpieczeństwo!). Wystarczy ok 200ml.
Uwaga - podczas tego czyszczenia woda będzie parować, dlatego monitoruj jej zawartość wewnątrz głowicy i nie dopuszczaj do tego, aby głowica była pusta.
Teraz włącz ogrzewanie głowicy i nie włączaj silnika. Poczekaj, aż woda zacznie się delikatnie, lekko gotować i gotuj wodę w głowicy przez kilka minut, dolewaj wody jeśli widzisz, że ubyło jej znacząco. Po kilku minutach włącz silnik - woda wydostanie się niemal natychmiast przez siateczkę w głowicy zabierając ze sobą trochę “syfów” i uwalniając dziurki.
Wyłącz silnik, dolej wody i powtórz całą zabawę jeszcze 3-4 razy. Po kilkukrotnym takim czyszczeniu (zwanym przez nas “polowym” - tak, sami siebie i swoich pracowników ratowaliśmy i szkoliliśmy z wychodzenia z takiej sytuacji) maszyna powinna znowu móc wrócić do pracy i produkcji pysznej waty cukrowej!
Dzień i sprzedaż uratowana, hura!
Czyszczenie głowicy maszyny do waty cukrowej - film
Powyżej możesz zobaczyć nasz film, który przedstawia takie polowe czyszczenie głowicy.
Mamy nadzieję, że nigdy Cię to nie spotka - znacznie lepiej czyścić głowicę wcześniej, w domu niż kombinować podczas zwykłego dnia sprzedaży i stresować się na oczach klientów. Znacznie lepiej jest jednak odratować głowicę do dalszej pracy, niż kończyć dniówkę wcześniej i wracać ze spuszczoną głową. W pełni to rozumiemy, dlatego sami opracowaliśmy tę metodę i polecamy ją każdemu, kto szanuje czas i pieniądze!
Leave a Reply
All fields are required