Jakie cechy powinien spełniać pracownik do sprzedaży waty cukrowej? Jak wybrać najlepszą osobę do pracy?

Jakie cechy powinien spełniać pracownik do sprzedaży waty cukrowej? Jak wybrać najlepszą osobę do pracy?
pracownik przy maszynie do waty cukrowej

Maszyna do waty cukrowej dowaty.pl w uroczej okolicy Kładki Bernatki w Krakowie

Jakie cechy powinien spełniać pracownik do sprzedaży waty cukrowej? Jak wybrać najlepszą osobę do pracy?

Spis treści:

  • 1. Wprowadzenie
  • 2. Cechy idealnego sprzedawcy waty cukrowej
  • 3. Wybór odpowiedniej osoby
  • 4. Szkolenie ze sprzedaży waty cukrowej
  • 5. Kontrola pracownika

Nie każdy sprzedawca waty cukrowej prowadzi sprzedaż samodzielnie lub przy pomocy rodziny. Często zatem szukamy do pracy kogoś obcego lub z polecenia znajomych. W tym momencie warto zaznaczyć, że dobry pracownik jest kluczem do dobrej sprzedaży waty cukrowej. Jakie zatem cechy powinien spełniać idealny pracownik do sprzedaży waty cukrowej, jak znaleźć taką osobę i jak ją przeszkolić? Dziś postaramy się pomóc w tej kwestii!

Jakie cechy powinien spełniać pracownik do sprzedaży waty cukrowej?

Wbrew pozorom, sprzedaż waty cukrowej nie jest taka prosta, a odpowiednio dobrany pracownik zdecydowanie pozwoli zwiększyć obroty naszego stoiska. Oto kilka cech, które naszym zdaniem powinny zostać spełnione, aby prowadzić sprzedaż z powodzeniem:

  • - sumienność - osoba sumienna, czyli taka, która starannie wykonuje swoje obowiązki. Sumienność to podstawowa cecha dobrego pracownika!
  • - zaangażowanie - ważnym jest, aby pracownik nie przychodził tylko odbębnić godzin, lecz czuł również satysfakcję z wykonywanych czynności. W pracy sezonowej na szczęście ciężej o wypalenie, a sama sprzedaż waty cukrowej jest naprawdę przyjemna, klienci są uśmiechnięci i bezproblemowi, na szczęście zatem łatwo zaangażować się w taką pracę.
  • - odpowiedzialność - ważnym jest, aby pracownik nie był lekkomyślny i czuł się odpowiedzialny za powierzony mu sprzęt i stanowisko. Często pracownicy pracują bez naszego nadzoru, konieczne jest zatem zaufanie do pracownika, a znacznie łatwiej obdarzyć zaufaniem osobę odpowiedzialną.
  • - łatwe nawiązywanie kontaktów/otwartość - nie oszukujmy się, przemiał klientów jest spory i zwykle są to przypadkowe osoby. Pracownik powinien łatwo nawiązywać kontakty i być otwartym do ludzi, osoba, która jest ekstrawertykiem, świetnie sprawdzi się w roli sprzedawcy! Jest to luźna praca, ludzie przychodzą do nas w swoim czasie wolnym, dlatego można do nich zagadać, zapytać jak spędzają dzień. Taka osoba świetnie przyciąga uwagę kolejnych klientów, sprawia, że klienci nie nudzą się w oczekiwaniu na watę cukrową.
  • - odpowiedni stosunek do dzieci - najmłodsi stanowią chyba największą grupę klientów, zwykle dzieci podchodzą z rodzicami, czasem jednak przychodzą same, aby sprawdzić, jak to jest zrobić zakupy samodzielnie. Warto zatem zapytać naszego potencjalnego pracownika jak reaguje na dzieci, czy ma jakieś młodsze rodzeństwo, a może sam jest rodzicem. Doświadczenie z dziećmi nie jest wymagane, może jednak bardzo pomóc w obsłudze “młodszego” klienta.
  • - miła aparycja - sprzedawca żywności nie może odstraszać swoim wyglądem, wręcz przeciwnie - powinien nim przyciągać. Ważny jest również schludny ubiór, pamiętaj, aby poinformować o tym pracownika.
  • - elastyczność - sprzedaż waty cukrowej to zwykle praca wakacyjna, a pogoda zmienną jest. W dobrą pogodę, sprzedaż można prowadzić nawet kilkanaście godzin, a w czasie deszczów - nasz stragan będzie nieczynny. Warto omówić tę kwestię z kandydatem oraz przygotować się, że możemy być potrzebni na jego zastępstwo w razie zdarzeń losowych.
  • - odporność na wysoką temperaturę - praca wakacyjna kojarzy się z wysoką temperaturą, nie każdy jednak dobrze ją znosi. Porusz tę kwestię z kandydatem, jest to niezwykle ważne. Wiele osób doceni lekką pracę na słońcu, możliwość opalania się w pracy na świeżym powietrzu powinna zachęcić kandydatów do składania aplikacji.
  • - brak strachu przed owadami - niektórzy, na owady reagują paraliżującym strachem. Dlatego warto zapytać naszego kandydata, jak reaguje na osy, pszczoły, muchy… . Jeśli nasz kandydat ma uczulenie na jad pszczeli, radzimy zrezygnować z jego kandydatury, w trosce o jego zdrowie i komfort psychiczny. Wata cukrowa przyciąga owady, w szczególności osy. Sprawdź nasze skuteczne sposoby na owady.
  • - uczciwość - w przypadku sprzedaży gotówkowej, niektórzy pracownicy mogą pokusić się o kradzież, nabijanie czegoś na lewo, dla siebie… . Bądź tego świadomy, zaproponuj atrakcyjną stawkę, aby uniknąć pokusy zarabiania “na lewo”.

Jak wybrać odpowiednią osobę do sprzedaży waty cukrowej?

Z każdym kandydatem warto na wstępie przeprowadzić rozmowę telefoniczną, opowiedzieć o pracy i jej warunkach, aby dowiedzieć się, czy kandydat jest dalej zainteresowany.

Po tym etapie wybrane osoby można zaprosić na “dzień próbny” bądź też “próbne godziny” (wtedy możemy sprawdzić np. 3-4 kandydatów jednego dnia), aby przekazać wiedzę i zobaczyć jak kandydat radzi sobie z robieniem waty cukrowej i sprzedażą. W tym czasie masz również okazję zapytać o więcej rzeczy oraz ocenić ogólne zachowanie pracownika. Kandydat ma zaś okazję zobaczyć, jak będzie wyglądać jego praca i zdecydować, czy na pewno jest zainteresowany.

Jak przeszkolić pracownika?

Przed szkoleniem/czasem próbnym - warto rozpisać wszystkie czynności, które są wykonywane każdego dnia, najlepiej w odpowiedniej kolejności. Listę można wydrukować lub przesłać online. Przed stworzeniem takiej listy, zastanów się, jak wygląda rutyna twojej pracy, na co warto zwrócić szczególną uwagę, co sam chciałbyś wiedzieć o miejscu pracy, zastanów się nad tym, co może pójść nie tak…

Pamiętaj, że robienie waty cukrowej wymaga wprawy i doświadczenia, a samą naukę kręcenia najlepiej rozpocząć na białym cukrze (jest znacznie tańszy, łatwiej się z nim pracuje). Pokaż pracownikowi jak dosypywać cukru w trakcie pracy maszyny, jak ją regulować, w jaki sposób kręcić watę… są to bardzo istotne rzeczy i nie może ich zabraknąć w trakcie szkolenia! I najważniejsze, to nasz kandydat/pracownik powinien kręcić watę cukrową - ty się tylko przyglądasz i przekazujesz ewentualne uwagi/instrukcje. Praktyka jest najważniejsza!

W jaki sposób można kontrolować pracownika?

Nawet długi i uważny proces rekrutacyjny może zaowocować nieodpowiednim pracownikiem. Pamiętaj, że w czasie rozmów rekrutacyjnych czy godzin próbnych, każdemu zależy, aby wypaść jak najlepiej i zdobyć pracę. Warto zatem zweryfikować, czy wybrana osoba na pewno się sprawdza i wykazuje cechy dobrego sprzedawcy. Kontrola pozwoli nam na spokojną głowę (jeśli wszystko będzie w porządku) bądź też na szybką reakcję (w przypadku wykrycia czegoś niepokojącego).

Jeśli nie jesteś pewien, czy pracownik zaczyna/kończy o deklarowanej godzinie, możesz zażądać od niego wysłania zdjęć na początku oraz na końcu pracy. Jeśli któreś ze zdjęć będzie wyglądać identycznie, jak to zrobione innego dnia, możesz poprosić o drugie zdjęcie. Teraz każdy posiada aparat w swoim telefonie komórkowym, zatem z taką dokumentacją nie powinno być najmniejszego problemu.

Jeśli obawiasz się o uczciwość swojego pracownika, warto przeliczyć liczbę patyczków, która została zużyta danego dnia, pomnożyć przez cenę sprzedaży i porównać ją z utargiem. Kilka patyczków więcej nie powinno wzbudzać podejrzeń, czasem patyczek może się złamać, klient poprosi o rozdzielenie waty na dwie mniejsze… natomiast przy większych rozbieżnościach, zachęcamy do podjęcia dalszych kroków.

Od czasu do czasu, można z zaskoczenia (np. z nieplanowaną dostawą) odwiedzić stoisko i sprawdzić, w jakim jest stanie, czy pracownik dba o jego czystość (m.in osłony PET) czy widać zaangażowanie pracownika… warto zacząć patrzeć z nieco dalszej odległości, gdy nie będziemy jeszcze widoczni dla pracownika.

Dobrym pomysłem na całościowe sprawdzenie pracownika może być wysłanie znajomej osoby w formie “tajemniczego klienta”. W ten sposób możesz przekonać się o tym, jak pracownik zachowuje się pod nieobecność szefa, w jaki sposób prowadzi sprzedaż, czy wydaje paragony itp.

Mamy nadzieję, że uda znaleźć się wam najlepszego sprzedawcę waty cukrowej pod słońcem, który będzie wykonywać swoje obowiązki z przyjemnością! Czy macie jakieś własne rady/myśli w tej kwestii? Czy może znacie jakieś ciekawe historie? Jesteśmy ciekawi Waszych komentarzy!

Leave a Reply

All fields are required