
Zastawiacie się pewnie jakie są najczęstsze błędy przy robieniu waty cukrowej. Dlaczego wata cukrowa nie wychodzi idealna. Poniżej podamy najczęstsze przykłady popełnianych błędów. Artykuł pomoże osobom początkującym zacząć wykonywać doskonałą watę cukrową.
Najczęstsze błędy przy robieniu waty cukrowej:
1. Przegrzanie głowicy, jest najczęstszym błędem popełnianym przez sprzedawców waty cukrowej. Gdy przegrzejemy głowice w maszynie do waty cukrowej, to nitki nie będą się łapać patyczka, tylko szybko uciekać do góry, co utrudni wykonanie waty cukrowej na naszym stanowisku.
2. Niedogrzanie głowicy, również jest błędem. Gdy za słabo podgrzejemy głowice w maszynie do waty cukrowej to zaczną nam wylatywać "bałwanki", w tym wypadku wata nie będzie wylatywać wystarczająco wysoko. Jak widzicie trzeba dobrać odpowiednią temperaturę głowicy.
3. Nie dostosowanie mocy grzania do obrotów silnika. Pamiętaj, aby ze zwiększeniem obrotów silnika również podkręcić moc grzania maszyny. Jeśli pracujesz na wolniejszych obrotach - do głowicy należy dostarczyć mniej ciepła.
4. Nie wyłączenie ogrzewania po zakończeniu wytwarzania waty cukrowej, powoduje spalenie głowicy w drastycznych przypadkach nawet jej pęknięcie. Trzeba pamiętać o wyłączeniu ogrzewania, ciężko domyć spaloną głowicę, w niektórych przypadkach trzeba całkowicie ją wymienić.
5. Postawienie butli z gazem w pełnym słońcu. Nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ znacznie zwiększa się ciśnienie w butli, co sprawia, że mamy dużo mocniejszy płomień w maszynie gazowej. Butle z gazem dobrze jest osłonić przed słońcem np. włożyć do szafki, dodatkowo osłonić siebie i cały sprzęt parasolem.
6. Niewłaściwy cukier - pamiętaj, że kolorowe cukry nieprzeznaczone do produkcji waty cukrowej (np. takie robione samodzielnie poprzez mieszanie cukru białego i barwników) mogą zapchać głowicę (barwniki bowiem nie karmelizują wraz z cukrem, tylko ulegają spaleniu). Dbaj o swoją głowicę, i postaw na sprawdzone cukry do waty cukrowej.
Mam nadzieję, że nasze rady pomogą stworzyć ci idealną watę cukrową.
Głupota nr jeden na tym blogu: Każdy kolorowy cukier jest mieszanina barwnika i cukru !!!! każdy kolorowy cukier powoduje tzw. nagar na głowicy , barwnik nie ulega rozpuszczeniu , stopieniu tylko się powoli po jakimś czasie spala i osadza na głowicyGłupota nr dwa na tym blogu: Jeżeli jest reduktor na butli gazowej to ciśnienie nie ma możliwości aby wzrosło na palniku samoczynnie !!!Głupota nr trzy na tym blogu : To że należy wyłączać grzanie po zakończeniu wytwarzania waty !! otóż nie , wystarczy zminimalizować płomień delikatnie podgrzewając głowicę