Gazowa maszyna do waty cukrowej – porównanie maszyn cz. 2

Gazowa maszyna do waty cukrowej – porównanie maszyn cz. 2

Obraz autorstwa Freepik

Gazowa maszyna do waty cukrowej – porównanie maszyn cz. 2

Jeśli chociaż trochę interesował cię zakup profesjonalnej maszyny do waty cukrowej , na pewno zauważyłeś, że dostępne modele możemy podzielić na maszyny gazowe oraz elektryczne. Przed nami druga część artykułu omówimy cechy, jakie posiada gazowa maszyna do waty cukrowej. Jakie są jej wady i zalety i czym maszyna zasilana gazem, różni się od maszyny elektrycznej?

Zasilanie gazowej maszyny do waty cukrowej

Oczywiście, podstawową różnicą jest rodzaj zasilania maszyny. Wydawać by się mogło, że maszyna gazowa nie będzie potrzebować prądu. Nic bardziej mylnego - te maszyny również wyposażone są w silniki elektryczne i do ich pracy niezbędne jest także trochę prądu. Dlaczego mówię trochę? Ponieważ maszyny gazowe możemy podłączyć do akumulatora 12V i z powodzeniem pracować na nich nawet kilka-kilkanaście godzin bez przerwy dzięki takiemu zasilaniu! Oczywiście czas pracy jest zależny od pojemności akumulatora, jednak sam silnik nie ma dużego poboru prądu, największy pobór występuje w momencie włączenia silnika (silnik potrzebuje więcej mocy, aby wystartować). Oprócz prądu, niezbędny do pracy jest również gaz LPG. W zależności od reduktora zamontowanego w maszynie możemy do niej podłączyć butlę 2/3 lub 11 kg. Również tutaj, niewielka butla pozwoli na kilkanaście godzin ciągłej pracy. Nie zagłębiając się w szczegóły, sam otworek, przez który wylatuje gaz w maszynie jest bardzo niewielkich rozmiarów dlatego nawet 2kg gazu powinny starczyć na pracę przez cały weekend. Dla własnej wygody my sami używaliśmy butli 3kg - niewielka różnica w wadze i w cenie, a jednak głowa spokojniejsza. Do szacowania ilości gazu pozostałego w butli możemy użyć wagi z haczykiem (takich wag używa się do ważenia bagażu lub w wędkarstwie). Warto zwrócić również uwagę, że maszyna zasilana tylko dzięki butli i akumulatorowi pozwala nam na sprzedaż praktycznie wszędzie - nie mamy bowiem konieczności załatwiania (często również pozwolenia/zgody) prądu 230V. Zatem możemy wyjść prosto do klienta, na bulwar, do parku czy też na molo. Oczywiście maszyny takie można zasilać również przy pomocy prądu z gniazdka, wystarczy tylko odpowiednio dobrany zasilacz, który zamienia prąd zmienny w prąd stały.

Do czego używa się gazu w takiej maszynie do waty cukrowej?

Jeśli prądu używa się do napędzania silnika (i światełek LED w maszynach dowaty.pl ), można zatem zapytać, do czego używa się gazu? Oczywiście, gaz w tej maszynie wykorzystuje się do ogrzania głowicy! Palnik umieszczony jest bezpośrednio pod głowicą i po odkręceniu zaworu należy niezwłocznie podpalić gaz wydostający się z niego. W ten sposób mamy płomień wprost pod głowicą, który zaczyna ją nagrzewać. Od momentu odpalenia płomienia do uzyskania pierwszej nitki mija ok. półtorej minuty. Należy pamiętać, że przy tej maszynie wyłączenie grzania jest konieczne, a nie opcjonalne jak w maszynie elektrycznej. Mając do czynienia z żywym ogniem, resztki pozostające w pustej głowicy ulegają zwęgleniu i zapychają głowicę. Ponadto niepilnowany płomień zawsze może doprowadzić do podpalenia (np. w wyniku silnego wiatru bądź uderzenia maszyna może się wywrócić) - używając maszyny gazowej, należy zawsze zachować szczególną ostrożność! Z ogniem nie ma żartów!

Czy używanie gazowej maszyny do waty cukrowej jest skomplikowane?

Przejdźmy do kolejnego punktu, a zatem trudności, z jaką wykonuje się watę cukrową na gazowej maszynie do waty. Oczywiście, na początku obsługa maszyny gazowej wydaje się trudniejsza od maszyny elektrycznej. Należy pamiętać o płomieniu, trzeba również nauczyć się i zrozumieć, o ile należy odkręcić gaz, aby wszystko działało poprawnie. Najczęściej popełnianym błędem, jest odkręcenie gazu zbyt mocno! Pamiętam, jak ucząc się obsługi naszej pierwszej maszyny gazowej, zużyliśmy ok 6kg cukru nie uzyskując przy tym żadnej waty! Za to po całej okolicy latały drobne niteczki z watą - wtedy właśnie nauczyliśmy się, jak szkodliwe jest przegrzanie głowicy. Jak już wspomniano wcześniej, podczas produkcji waty nie zużywa się zbyt dużo gazu, dlatego gaz odkręca się nieznacznie. Profesjonalne gazowe maszyny do waty cukrowej ze strony dowaty.pl wyposażone są w specjalny znacznik, który znacznie ułatwi ci poznanie odpowiedniej wartości ustawienia gazu.

Czy istnieje różnica w wytworzonej wacie cukrowej?

Jeśli chodzi o wielkość i smak powstałej waty cukrowej - rodzaj maszyny nie wpływa na te dwie cechy. Jak wspomniano wcześniej, wielkość jest ograniczana bardziej przez umiejętności sprzedawcy, a także wielkość maszyny i rodzaj osłony. Posiadając maszynę z kopułą, należy również pamiętać, aby stworzona przez nas giga-wata była możliwa do wyjęcia przez otwór w kopule. Jeśli chodzi o smak - zależny jest on tylko i wyłącznie od użytego cukru, rodzaj maszyny nie jest w żadnym stopniu powiązany z tą cechą. Podczas pracy obu maszyn wydziela się taki sam, charakterystyczny zapach karmelizowanego cukru. Brak kopuły w maszynach gazowych pozwala na jego szybsze rozprzestrzenienie się po okolicy i dotarciu do nosów naszych klientów! Wszak nos jest bliżej głowy niż brzuch ;)

W temacie porównania maszyn do waty cukrowej czeka nas jeszcze jeden artykuł – podsumowanie oraz porównanie maszyn. Już niedługo na naszej stronie dowaty.pl

Leave a Reply

All fields are required