
Pewnie zastanawiacie się, jakie są najczęstsze błędy przy sprzedaży waty cukrowej. Dlaczego sprzedaż źle idzie i jak można ją poprawić? Jest kilka czynników, które źle wpływają na sprzedaż waty cukrowej, poniżej je przedstawimy.
1.Brudne stanowisko pracy:
Ludzie są wzrokowcami, pierwsze co przyciąga naszą uwagę to wygląd. Warto zadbać o estetykę i czystość naszego miejsca pracy. Szczególnie warto zachować czystość i higienę, gdy prowadzi się sprzedaż gastronomiczną. Nikt z nas nie chciałby kupować jedzenia z brudnego, odstraszającego stanowiska.
2.Pracownik odstraszający zachowaniem:
Zdarza się, że zatrudniamy niewłaściwą osobę. Na rozmowie rekrutacyjnej robi dobre wrażenie, ale po jakimś czasie okazuję się, że sprzedaż maleje. Wiadomo, że mogą wpływać na to też inne czynniki, ale skupimy się na możliwym negatywnym zachowaniu pracownika. Takim negatywnym zachowaniem będzie palenie papierosów na stanowisku. Niepalącym osobom zazwyczaj przeszkadza dym papierosowy. Zarówno osobom palącym jak i niepalącym może przeszkadzać palenie przy żywności, bo jest to niehigieniczne. Odstraszać klientów, może również pracownik, który cały czas rozmawia przez telefon lub na nim siedzi. Nie zwraca uwagi na podchodzącego klienta.
3.Stanowisko w niewłaściwym miejscu i niewłaściwym czasie:
Częstym błędem przy sprzedaży waty cukrowej jest wybieranie nieodpowiedniego miejsca i godziny. Trzeba dostosowywać się do pogody. W pogodę deszczową może być mniejszy zarobek, ale mniej ludzi spotkamy na plażach niż na deptakach. Godziny sprzedaży trzeba wybierać pod miejsce, na którym sprzedajemy watę cukrową. Sprzedając na plaży więcej klientów, będzie w godzinach okołopołudniowych a mniej wieczorem.
4.Brak cen:
Kolejna rzecz, która może odstraszać klientów, jest brak cen lub niewyraźne menu. Często ludzie nie podejdą i nie zapytają o cenę, tylko odejdą bez zakupu. Warto jest mieć wyraźnie napisane ceny oraz smaki waty cukrowej.
Leave a Reply
All fields are required