

Obraz autorstwa Freepik
Wata cukrowa z cukru trzcinowego, czy to możliwe?
Pewnie zastanawialiście się, czy możecie użyć cukru trzcinowego do stworzenia waty cukrowej. Oczywiście, można użyć cukru trzcinowego. Ma on taką samą konsystencję jak cukier biały (cukier z buraków cukrowych). Wata cukrowa z cukru trzcinowego cieszy się popularnością u dorosłych, szczególnie tych ciekawych nowości.
Różnice między cukrem białym, a cukrem trzcinowym.
Przede wszystkim cukier trzcinowy jest mniej słodki niż cukier spożywczy, ale za to zawiera więcej składników mineralnych. Cukier trzcinowy ma mniejsza kaloryczność od cukru białego. Wata cukrowa z cukru trzcinowego ma kolor beżowy i może mieć lekki posmak karmelu. Kilo cukru trzcinowego kosztuje w granicach 10-14 zł zależnie od sklepu, natomiast ceny cukru białego w sklepach wahają się od 6 do 8 zł.
Jak poznać czy cukier trzcinowy jest prawdziwy.
Prawdziwy cukier trzcinowy powinien mieć kleistą lub lepką konsystencję. Nie powinien być sypki ani posiadać idealnie równych kryształków. Kolor cukru trzcinowego waha się od złotawego do ciemnobrązowego.
Jak zrobić watę cukrową z cukru trzcinowego?
Dokładnie w taki sam sposób jak watę cukrową z cukru spożywczego. Musimy nasypać cukier do głowicy maszyny do waty cukrowej. W momencie, kiedy zacznie nam nagrzewać się głowica, trzeba powoli włączyć silnik. Jak zacznie się kręcić silnik oraz głowica będzie trochę nagrzana, zaczną wylatywać nam nitki cukru, które musimy łapać na patyk. Im mocniejszą ustawimy moc silnika, tym szybciej musimy obkręcać patyk, aby nie uciekły nam nitki cukru. Dobrze jest zmoczyć patyk do waty cukrowej, bo wtedy lepiej przyczepiają się do niego nitki cukru. Zapraszamy do obejrzenia autorskiego filmu, na którym pokazujemy jak zrobić watę cukrową.
Leave a Reply
All fields are required